
Tobas Groene incoonlocatie!
10 oktober 2024
IJZ voor jongeren: Samenwerking die werkt!
31 december 2024“In de jeugdzorg gaat het oneindig over mee-denken. Dit werkpakket gaat over meedoen!”
Speciaal voor jeugdhulpverleners heeft Het Vergeten Kind het werkpakket ‘In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg’ ontwikkeld. Met boeiende video’s en prikkelende gesprekskaarten dagen we hulpverleners uit: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen de aandacht krijgen die ze zo hard nodig hebben? Zij spraken hierover met onze bestuurder Giovanni Coenen.
“Net als iedere andere instelling hebben wij ook een mission statement: ‘Groei, vrije keuzes en jij. Samen vanuit het hart, betrokken vanuit de relatie.’ Dat klinkt allemaal prachtig, maar het werkpakket geeft aan zoiets abstracts gewoon concreet handen en voeten. Daarom wil ik als bestuurder ook onze collega’s uitdagen om het te gebruiken.
‘’Technische deskundigheid moet je bevorderen, maar ook een werkpakket als dit maakt van mensen vakmensen.’’
Het maakt ons werk leuker, maar vergeet niet: jeugdzorg is een vak. Technische deskundigheid moet je bevorderen, maar ook een werkpakket als dit maakt van mensen vakmensen. Wij zijn meer dan een theedrinkende buurvrouw die begrip heeft voor een situatie. Nee, wij zijn professionals, en dan moet je dit soort vragen die op de kaartjes staan, geregeld aan elkaar stellen.
Het is een welkome aanvulling op de dikke theoretische boeken die iedereen bestudeert. Je stapt uit het conceptuele, want het is namelijk heerlijk concreet: een keukentafel, karaf ranja en je gaat beginnen. We hebben het in een aantal leefgroep-teams al gedaan. Dan koos iemand een stelling, beantwoordde die en vroeg aan een collega of hij of zij dat herkende in de ander. Vervolgens wilden we natuurlijk ook weten hoe die andere collega over dit thema dacht. We gaan het zeker – na deze eerste geslaagde ronde – ook naar de andere teams uitbreiden.
Maar nog mooier eigenlijk: we hebben het ook met onze jongeren gedaan. We draaiden de situatie om. Stel je zou hier werken, beantwoord jij dan eens die vraag. Dat was zo leuk, want het leverde nieuwe inzichten op. Voor de jongeren ontstonden allerlei discussies over hoe we dit nu allemaal doen met elkaar. Het maakte het gesprek heel tastbaar. De jongeren vonden het eerst wat kinderachtig. Moeten we weer van alles invullen en doen? Maar het bleek erg leuk, als je zag wat de aandacht deed.
Want zo’n gesprek via kaartjes is ook aandacht geven én krijgen. In de jeugdzorg gaat het oneindig over meepraten, meedenken, zelfsturende teams en jongeren centraal stellen. Maar dit werkpakket gaat over meedoen en dat moeten we willen. Jongeren willen ook zelf meedoen. En de collega’s zijn er ook zeer over te spreken.
‘’De zes thema’s in het werkpakket dwingen je om na te denken over de vraag: wat doe ik als burger, en net niet als deskundige, in de jeugdzorg?‘’
Voor mij is aandachtsvolle jeugdzorg aanraakbaar zijn, zoals vroeger. Dat zijn we in de loop der tijd helaas verloren. Opeens waren we deskundigen in witte jassen en moesten we afstand bewaren als professional. Voor mij is dat een waanidee. Daar is niemand bij geholpen. De zes thema’s in het werkpakket dwingen je om na te denken over de vraag: wat doe ik als burger, en net niet per se als deskundige, in de jeugdzorg? Daarom ben ik er zo begeesterd over.”
Lees meer over Het Vergeten Kind en 'Aandachtsvolle jeugdzorg' op www.hetvergetenkind.nl