Tobas krijgt Keurmerk Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
29 juli 2021GIKJ-ZL: verbeterde zorg voor onze kwetsbaarste jeugdigen
1 juli 2022Kortere wachtlijsten. Minder uithuisplaatsingen. Minder kinderen en jongeren die hoog specialistische jeugdhulp nodig hebben. Meer oplossingen in de eerste lijn. Snelle toeleiding tot de juiste zorg op de juiste plek. En op termijn minder zorgkosten.
Dat is wat 28 Zuid-Limburgse organisaties in de jeugdhulp willen bereiken door nog nauwer samen te gaan werken.
Om hun streven kracht bij te zetten, tekenden zij op 10 mei een intentieverklaring, het initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg. Wij gingen in gesprek met Jean Paul Essers, een van de drijvende krachten achter het jeugdinitiatief.
“Sinds de komst van de Jeugdwet in 2015 is de vraag naar jeugdhulp gestegen en meer versnipperd geraakt” Vertelt Jean-Paul. “Daarnaast heeft de decentralisatie tot hogere kosten geleid, terwijl de overheid de budgetten heeft verlaagd. Ook is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Dit alles komt de jeugdigen en gezinnen niet ten goede en zorgt bij gemeenten en jeugdhulporganisaties voor problemen. Hoog tijd dus om het samen anders te gaan doen.”
Man met een missie
Jean-Paul kwam in zijn tijd als consultant al veel bij zorginstellingen. “Ik werd geraakt door de relevantie van de zorg. Maar ook vond ik dat het bedrijfsmatige aspect in de zorg onvoldoende vorm had gekregen. En juist door het optimaliseren van de bedrijfsvoering, dus bijvoorbeeld het efficiënter inrichten van processen, doelmatig werken waardoor je kosten kunt verlagen en de registratie verbeteren, het verlagen van de werkdruk, komen er meer middelen vrij om in te zetten in de zorg. Bijvoorbeeld door budgetten vrij te maken voor innovaties of om organisatie en haar medewerkers te professionaliseren.”
Hij is een man met een heldere visie, een missie. De jeugdzorg van morgen draait om samenwerking. Niet de organisatie en het individu is bepalend maar vooral de hulpvraag van de cliënt. En die hulpvraag is vaak breder dan alleen maar een medische of een ondersteuningsvraag. Er is nood aan een integrale benadering van de hulpvraag van een kind en gebleken is dat die aanpak leidt tot betere en zinvolle zorg.
In Zuid Limburg wachten we niet op een landelijk integraal zorgakkoord voor de jeugdwet. We gaan het samen anders doen en willen bereiken dat:
- Elk Kind, elke jongere en elk gezin de hulp krijgt die past
- Die hulp snel wordt ingezet, zonder onnodige wachttijden en verwijzingen
- De talenten en krachten van kinderen, jongeren en gezinnen benut worden zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen
- We lichte hulp inzetten waar dat kan en specialistische hulp waar dat moet
- Onze hulp zo kort als mogelijk en zo lang als nodig is
Hoe maken we de jeugdzorg toekomstbestendig?
Vertrouwen in de goede intenties van het initiatief. Goede zorg tegen acceptabele kosten met het kind en het gezin dat centraal staat. Maar ook ruimte om te innoveren en stel daar dan ook middelen tegen over. Gezien de forse financiële uitdagingen zou het fantastisch zijn als gemeenten als collectief het vertrouwen uitspreken in de noodzakelijke veranderingen en daar ook innovatie gelden voor beschikbaar zouden stellen.
Met dit gegeven dient het jeugdzorgsysteem van de toekomst te bestaan uit een beperkt aantal netwerkorganisaties die de problematiek van de kinderen en gezinnen in volle omvang in een regio kunnen beoordelen en de hulp en zorg zo effectief mogelijk kunnen inzetten. De financiering is transparant en bouwt voort op vertrouwen. De jeugdzorg uit het verdomhoekje en een genormaliseerde relatie tussen netwerkorganisatie en financiers (gemeenten).