Werken en Leren 

 

Tobas Werken en Leren BV is een organisatie die voornamelijk jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpt in combinatie met een opleidingstraject, om zo duurzame uitstroom naar een regulier werk mogelijk te maken. Tobas heeft ruime ervaring in het begeleiden van social returnkandidaten, daar zij deze werkzaamheden al sinds 2011 uitvoerde voor Wonen en Werken in de Wijk.  Na het faillisement van WW&W in februari 2017 heeft Tobas Werken en Leren de kandidaten en opdrachtgevers overgenomen, om zodoende continuïteit te waarborgen.

Overheden en door de overheid gefinancierde instellingen nemen vaak een paragraaf social return op in het bestek van een aanbesteding. Dit betekent dat een door de opdrachtgever bepaald bedrag besteed moet worden aan kandidaat werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat bedrijven te maken hebben met verschillende opdrachtgevers, nemen zij meestal kandidaten niet zelf in dienst, maar bijvoorbeeld via Tobas Werken en Leren BV. Tobas zorgt voor de begeleiding van de werknemers, zowel op het werk als privé als dat nodig is. Tevens verzorgt Tobas de verantwoording over de social return inzet naar de opdrachtgevers.

Tobas Werken en Leren BV neemt de kandidaten in dienst en plaatst hen bij de bedrijven. De kandidaten krijgen vanaf dag 1 salaris en kunnen op kosten van Tobas een startkwalificatie halen als blijkt dat ze gemotiveerd en geschikt zijn voor het vak. Natuurlijk krijgen alle medewerkers een VCA-basisopleiding, een vereiste veiligheidsopleiding voor de bouw, wegenbouw en sloop. Dat zijn ook de sectoren waar de social returnverplichting vooral terug te vinden is.

Hieronder staan enkele voorbeelden van social return in de praktijk:
Video "Enkele projecten van Hestia groep - bijlage jaarverslag 2011" 
Video "Life Style Experience", uitzending mei 2014

Artikel "Diploma en werk contract voor Rui", 1Leudal, 22 juli 2015 
Artikel "Slopen maar niets weggooien", Dagblad de Limburger, 12 februari 2015
Artikel "Social return biedt kansen; Geert pakte zijn kans", Gezien, 07 oktober 2014
Artikel "Social return werkt niet", Dagblad De Limburger, 18 september 2014
Artikel "Vaste bodem voor 'social return', Limburgs Dagblad, 29 november 2012
Artikel "Lekker slopen, maar dan wel legaal", Dagblad de Limburger, 04 juli 2011
Artikel "Sloop Gladiolenstraat 1-47 in beeld", Huisblad Heem Wonen, najaar 2011